zondag 27 februari 2011

Bouwmaterialen

Hoe ver ben ik eigenlijk met MijnDroomfabriek?
Levert het wel wat op? Na het lezen van het boek Plan B, het roer om in je carrière, zakt de moed me even in de schoenen. In dit boek, geschreven door Sabine Leenhouts, worden de koerswijzigingen in de loopbaan van 20 mensen beschreven. Ik dacht inspiratie te halen uit deze verhalen maar het tegendeel gebeurt. Het zijn allemaal verhalen van mensen die 'het' al weten, al gedaan hebben waar ik nog zo midden in zit. Zij kunnen al terug kijken en zien hoe hun keuzes hebben uitgepakt. Die periode van 'het nog niet weten' beslaat in elk verhaal maar een paar regels. Pfff... 


In een gesprek met mijn eigen lieve persoonlijke thuiscoach wordt duidelijk dat ik best wel al wat weet maar vooral nog niet zie hoe het bij elkaar past en hoe ik er in de toekomst mijn geld mee kan verdienen. We komen tot de conclusie dat ik nog in de fase zit van het verzamelen van bouwmaterialen voor MijnDroomfabriek. Dit gebeurt niet op een gestructureerde manier. Dan vind ik eens een stapeltje stenen, wat ik denk te kunnen gebruiken. Vervolgens liggen er nog ergens wat zakken met zand of cement, houten latten en soms een mooi oud raampje. De meeste materialen die ik verzamel zal ik nodig hebben. Sommige zullen wat langer blijven liggen of zal ik helemaal niet gebruiken. Zolang de architect, en dat ben ik volgens mij toch echt zelf, zijn plan nog niet klaar heeft, kan de fabriek nog niet gebouwd worden. Dat wil niet zeggen dat ik de gevonden materialen niet kan gebruiken!

Wat heb ik tot nu toe gevonden?
  • Zoals ik er nu in sta wil ik heel erg graag iets voor mezelf beginnen. Ik vind het fijn mijn eigen dag in te kunnen delen en zelf te bepalen waar ik wel of niet mee aan de slag ga.
  • Ik vind het leuk activiteiten van begin tot eind te organiseren. Dit kan bijvoorbeeld een personeelsfeest zijn rondom een bepaald thema, een workshop waarin bepaalde vaardigheden aan bod komen of andere zaken die opgezet worden.
  • Daarnaast vind ik het leuk om mijn gedachten op papier te zetten. Dit kan een beleidsstuk zijn maar ook een informatiefolder of een tekst voor een website.
  • Ook de vormgeving vind ik interessant. Hoe ziet iets er uit en hoe kun je er voor zorgen dat een flyer of een cv aanspreekt? Ik vind het heerlijk om daar mee bezig te zijn en zou hier ook wel meer over willen weten.
  • Ik werk graag op mezelf. Als ik aan het werk ben vind ik het prima om alleen te zijn met mijn gedachten. Uitzoeken hoe iets moet of wat de laatste nieuwe manier van werken is. Het lezen van boeken en het zoeken op internet zijn zaken waar ik graag mijn tijd mee vul. 
  • Naast dit werken op mezelf vind ik het heerlijk om geregeld contact te hebben met allerlei verschillende mensen. Liefst met mensen die vol enthousiasme bezig zijn met hun passie. Dit levert mij veel energie op. 
  • Ik hou er van om naar mogelijkheden te kijken en te zoeken. Hoe kunnen we er voor zorgen dat 'dat wat we voor ogen hebben' ook gaat lukken? Hoe kan ik er voor zorgen dat zaken beter gaan lopen? Dat zijn vragen waar ik mee bezig ben en waar ik ook op professioneel gebied graag mee aan de slag wil.
  • Daarbij ga ik uit van de kracht en het positieve van mensen. Iedereen heeft zijn talent, maak hier ook gebruik van. Dat levert een win-win situatie op zowel op persoonlijk vlak als voor de betreffende organisatie.
  • De thema's binnen mijn vakgebied die mij uitermate interesseren zijn talentmanagement, het nieuwe werken, het gebruik van Social Media en persoonlijke ontwikkeling. Ik merk dat ik ook dan, uitga van de kracht van medewerkers. Naar mijn idee kan veel meer met de medewerker samengewerkt worden. Treedt vaker in overleg met elkaar. Maak gebruik van interne crowdsourcing.

Best al een boel bouwstenen, als ik het zo bekijk. Ik zal er vast nog een paar vergeten zijn te noemen. Misschien kan ik nu nog eens het boek induiken om te kijken welke stukken me het meest aanspreken. Wat vind ik ook van toepassing op mezelf? Welke steentjes uit het boek kan ik gebruiken voor mijn eigen persoonlijke ontwikkeling? Hoe gaat MijnDroomfabriek er straks uit zien?

Bijzondere week

Het was een bijzondere week. Een week waar ik, ondanks een stevige verkoudheid, met een goed gevoel op terug kijk. Mijn vriendin, die een aantal jaren in Amerika woont, was in Nederland en kwam ook een paar dagen naar Roermond. Normaal onderhouden we contact via skype maar deze week hebben we heerlijk live met elkaar kunnen kletsen. Erg fijn om twee dagen in elkaars nabijheid te zijn en te ervaren dat het gewoon goed is zoals het is! Het onvermijdelijke afscheid nemen verliep ook prima. Op een paar kleine traantjes na overheerst bij mij, ook in de dagen daarna, vooral het gevoel dat het gewoon fijn was om even bij elkaar te zijn. Als we skypen sluiten we altijd af met "tot gauw" en dat hebben we nu ook gedaan. De nadruk ligt dan vooral op het contact dat we hebben en niet op de afstand die tussen ons ligt. Voor ons allebei werkt dat prima! De volgende keer dat we elkaar live zien is waarschijnlijk na de zomervakantie. Als alles mee zit wil ik dan graag nog eens een weekje naar Amerika. Helemaal alleen. Een leuk en spannend vooruitzicht!


Deze week hebben we ook afscheid genomen van een docent van de opleiding. Tijdens een gezellig samenzijn hebben we haar een afscheidscadeau en onze knutsels aangeboden. Binnen de opleiding vormen we met 9 personen de 4de jaars studenten. Best een hechte groep. Het idee ontstond om een A4tje te maken voor "de juffrouw", zoals we dat ook vroeger op school wel eens deden. Heel erg leuk om te zien wat iedereen daar dan van maakt! En "de juffrouw" in kwestie was er erg enthousiast over! Jammer dat ze weg gaat. Ik vond het erg plezierig om les van haar te krijgen. Ik heb veel van haar geleerd, genoten van haar enthousiasme en geregeld goede gesprekken met haar gevoerd. Ze deed meer dan alleen haar werk. Ze gaf mij altijd het gevoel dat ze er voor je was. 


Als ik dit koppel naar MijnDroomfabriek zie ik, dat ik enthousiasme een essentieel onderdeel vind voor mijn toekomstige baan. Binnen mijn werk wil ik een groot gedeelte van mijn tijd, bezig zijn met zaken waar ik enthousiast over kan zijn. Alleen dan lukt het om mijn ideeën over te brengen aan een ander. Dat wordt dus een van de bouwstenen die ik mee neem om MijnDroomfabriek te bouwen.











zondag 20 februari 2011

Heerlijke avond!

Woensdagavond zijn we naar Boheems geweest van Sara Kroos. Het was geweldig mooi! Een voorstelling over het leven zelf en over de angsten die je ervan weerhouden het leven te vieren. Klinkt heel ernstig maar dat was het zeker niet. We hebben genoten van de liedjes en gelachen om de gedachtesprongen die Sara maakt. 
Ze is 10 jaar jonger dan ik maar weet de spijker precies op zijn kop te slaan. Heeft misschien wat harder geleefd... Je moet niet wachten tot het feestje begint, dit is het feest. Hang de slingers op en maak er wat van! Voor mij betekent dat in elk geval, dat je zo veel mogelijk doet waar je hart ligt. 

Na de voorstelling hebben we ons avondje uit voortgezet in het theatercafé. Het thema leent zich prima voor een diepgaand gesprek over het leven en alles wat daar bij komt kijken. Het voelde goed om met elkaar te kunnen delen waar we mee bezig zijn en het gevoel van verbondenheid te ervaren omdat we met de dingen die wij belangrijk vinden op één lijn zitten. Verder lukt het om elkaar te vrijheid te gunnen om je eigen weg te zoeken. Soms is zo'n avondje uit zo veel meer dan de voorstelling die je bezoekt. Met recht kan ik spreken van een heerlijke avond!

Dit gaf me ook weer energie om aan de slag te gaan met een verslag voor de deeltijdopleiding Personeel en Arbeid. In dit verslag kijk je naar je zelf na afronding van een opdracht. Hoe heb je gehandeld en wat heb je daar wel en niet mee bereikt? Wat heb je er van geleerd en hoe zou je dat een volgende keer doen? Best een klus en behoorlijk intensief. Toch merk ik dat het wel wat oplevert. Door gebruik te maken van verschillende methodes merk ik dat ik steeds meer inzicht krijg in mezelf. Aan de hand van de uitkomsten van de gratis, en dus geen uitgebreide en gevalideerde, versies van de Belbintest, de MBTI en een talentenanalyse snap ik beter waarom ik handel zoals ik doe, waar ik mijn energie uit haal en waar ik goed in ben. 
Natuurlijk kan ik deze informatie ook goed gebruiken voor MijnDroomfabriek. Het werkt een beetje als een richtingwijzer en een begrenzer. Door bewust te weten waar je goed in bent en waar je hart ligt kun je de activiteiten kiezen die bij je passen en ook beter je grens aangeven. Zeker nog een punt waar ik aan wil werken.

Ik sluit af met mijn knutselactiviteiten van deze week. Samen met mijn dochter heb ik vrijdagmiddag heerlijk met de laatste nieuwe cd van Marco Borsato op de achtergrond geknutseld. Plakken, scheuren, kleuren, creëren. Heerlijk om mee bezig te zijn. Dat zijn de momenten waarop je beseft hoe goed je het hebt, mijn eigen kleine feestje!


dinsdag 15 februari 2011

Open Coffee

Vanmorgen ben ik naar mijn eerste Open Coffee bijeenkomst geweest. Open Coffee is eigenlijk niets meer of minder dan de afspraak van een groep mensen, om op een vooraf vastgestelde tijd en plek, koffie te drinken en open te staan om elkaar te ontmoeten. Het concept spreekt me aan en dat is meteen een goede reden om er eens een kijkje te nemen. 


Na een stevige ochtendwandeling kom ik aan bij Cup & Cino. Er staat een groep mensen gezellig met elkaar te kletsen en ik ken er niemand... Toch een beetje spannend. Ik bestel een cappuccino, stap over mijn eigen drempeltje heen en stel me voor aan een groepje mensen. Al snel raken we in gesprek. De dames zijn allebei sinds kort bezig met een eigen bedrijf. Leuk om mensen te ontmoeten die de stap hebben durven zetten en daadwerkelijk voor zichzelf begonnen zijn! Uit het gesprek blijkt dat zij, net als ik, nog zoekende zijn naar de juiste manier om zichzelf te profileren en hoe je aan potentiële klanten kunt laten weten wat je doet. Je hoeft dus niet te wachten met iets te beginnen totdat je helemaal helder hebt hoe je dat het best aan kunt pakken. Soms is het ook goed gewoon de stap te zetten en te beginnen! Dat is een gratis lesje wat ik vandaag in elk geval mee naar huis neem .


Vervolgens raak ik in gesprek met Arlette Reijnen. Ook een startende ondernemer. Ze geeft Beeldende Therapie. Leuk! Zij is dat aan het doen waar ik ooit mee dacht te beginnen. Toen ik kunstacademie deed wilde ik deze richting volgen. Helaas is de afdeling toen niet van de grond gekomen en heb ik de opleiding na een jaartje verlaten. Het creatieve aspect in haar beroep en het eigen ondernemer zijn spreekt me nog steeds aan.


Na deze eerste gesprekken vliegt de rest van de morgen snel om. Het wordt steeds gewoner om met onbekende mensen een gesprekje te beginnen. Het is leuk om te horen waar iedereen mee bezig is en bij de meeste mensen zie je dat ze dat doen waar ze lol in hebben. Soms vind ik herkenning en soms juist helemaal niet. Ook ik vertel geregeld mijn verhaal. Het voelt heel erg goed dat ik nog niets hoef. Mijn enige doel is inspiratie opdoen en dat gaat hier vanzelf! Het geeft me het gevoel dat ik op de juiste weg zit. Mijn gevoel volgen en er actief op uit gaan om mensen te ontmoeten.


Goed om dat weer even te ervaren. In het weekend werd ik een beetje ongedurig van mijn eigen niet weten. Ik vind het makkelijker om met een doel voor ogen aan de slag te gaan, dan alles op zijn beloop te laten en te zien wat er op je pad komt. Nu weet ik weer dat ik op de goede weg zit en ga ik bedenken wat ik ga doen met de zaken die vandaag op mijn pad zijn gekomen.

maandag 7 februari 2011

Bonnefanten

Ik ben nog na aan het genieten van het afgelopen weekend!
Gisteren ben ik naar het Bonnefantenmuseum in Maastricht geweest. De laatste keer dat ik daar binnen ben geweest, was in mijn studententijd. Het museum lag toen nog midden in de stad. Nu, ruim 20 jaar later, ligt het in de wijk Céramique. Het gebouw maakt meteen al een positieve indruk. We worden welkom geheten door een meneer die er duidelijk met veel plezier werkt. Hij verkoopt de kaartjes en vertelt wat er te zien is.


Eenmaal binnen bezoeken we de tentoonstelling Augenspiel. Hier wordt oude en nieuwe kunst naast elkaar gehangen. Heerlijk om er rond te dwalen! Ik geniet van de schilderijen en objecten en verwonder me af en toe over de bedoelingen van de kunstenaar. Onze dochter bekijkt de schilderijen vanuit een speurtocht van het Huis Anubis. Voor haar een prima manier om de verschillende kunstobjecten wat beter te onderzoeken.


We hebben geluk, want in de toren van het Bonnefanten is vanaf dit weekend weer de Spiraal van Sol LeWit te zien. Het klinkt zo simpel maar het effect is overweldigend. Officieel heet het kunstwerk: Walldrawing #801: Spiral, 1996. Er hangen ook een aantal andere kunstwerken van Sol LeWit in het Bonnefanten. In het boekje lees ik dat het hem vooral ging om het concept. De uitvoering kon ook prima in handen van assistenten gelegd worden. Dus eigenlijk was hij meer een ideeënbedenker. 






Er is op dit moment ook een tijdelijke tentoonstelling van Francis Alÿs. Ik werd vooral aangetrokken door zijn filmpjes over 2 mensen die elkaar moeten vinden in Venetië; Duet Venezia en de Guards die door Londen lopen en elkaar tegen komen. Ook de matjes waar je echt over mag lopen zijn leuk. Het wordt nog leuker als je de verhalen leest achter de kunstwerken. Dat is ook wat me het meest aanspreekt. Een idee hebben en dit over proberen te brengen aan het publiek. Bij de ruimtes waar de filmpjes draaien zijn vitrines waarin je het ontwerpproces kunt volgen. Boeiend!


Als ons hoofd wat vol begint te raken gaan we naar Coffeelovers waar we een heerlijk kopje koffie drinken en een lekker broodje eten. Dat is echt genieten! Jammer dat ze geen vestiging in Roermond hebben. Op weg naar huis merk ik dat ik in het museum alleen maar met mijn gedachten in het museum ben geweest. Heel mindful! Ik merk dat het me energie geeft. 
Zou het niet mooi zijn als je de wereld van de kunst en de werkende wereld veel meer in elkaar laat vloeien. Zo zou er een mooie wisselwerking kunnen ontstaan tussen verschillende werelden. Mij inspireert het in elk geval en ik neem me dan ook voor om vaker een museum of een tentoonstelling te bezoeken. Ik snap weer beter waarom ik ooit heb gekozen voor een opleiding aan de kunstacademie. De wereld van kunst en cultuur inspireert en intrigeert me. Het lijkt me een prettige werkomgeving, ook als je niet als kunstenaar werkt.


Een dag later merk ik dat het werk van Sol LeWit blijft hangen. Ook zijn manier van werken biedt aanknopingspunten. In mijn ogen en met de beperkte kennis die ik nu heb, was hij meer een ideeënbedenker. Je hoeft niet alles zelf uit te voeren. Hij bracht zijn ideeën wel aan de man, hij laat iedereen weten wat hij wil. Zo werkt het ook met andere ideeën. Als je wil dat mensen aan de slag gaan met ideeën dan zullen die ideeën eerst in een vorm gegoten moeten worden die aanspreekt en moet je de ideeën verspreiden.


Al met al een zondag die me een stukje van mezelf terug geeft. Een stukje waar ik vanaf nu zeker weer wat vaker aandacht aan ga schenken!

vrijdag 4 februari 2011

Het went

Opmerkelijk om te ervaren hoe snel het went niet meer te werken. Ik dacht dat dit zeeën van tijd op zou leveren maar tot nu toe heb ik dit nog niet zo ervaren. De dagen zitten snel vol en een week vliegt nog steeds om. De energie neemt elke dag een beetje toe. Wat is het toch heerlijk als je zelf je dag in mag delen met activiteiten die je leuk vindt. Zou werken zo niet moeten zijn?


De afgelopen week ben ik bezig geweest met de afronding van een van de afstudeeropdrachten. Geen hele inspirerende bezigheid. De lol zit voor mij toch meer in het traject wat er aan vooraf gaat. Het bedenken hoe je iets zo goed mogelijk neer kunt zetten. 
Daarnaast heb ik nog wat gesleuteld aan mijn nieuwe CV, het aanpassen van mijn profiel op LinkedIn, bezoeken van allerlei interessante sites en het lezen van boeken. Ik heb het boek "Connect!" van Menno Lanting gelezen en "Door de bomen het bos weer zien" van Hilde Backus van Het Coach Bureau. Twee totaal verschillende onderwerpen maar allebei razend interessant. Het boek van Menno zet me aan om me verder te verdiepen in de verschillende vormen van Social Media want ook als je er niet actief aan deelneemt heeft het heel erg veel invloed op de wereld om je heen. 


Het boek van Hilde Backus gaf me gewoon een heel blij gevoel. Dat wil ik ook! Het is een mooi vormgegeven boek waarin de loopbaanveranderingen van mensen centraal staan. Ik vraag me af wat ik er nu zo inspirerend aan vind. Zijn het de verhalen van de mensen, waar ik op dit moment natuurlijk veel in herken? Is het het coachen van mensen of puur het vormgeven van het boek en de coaching sessies op deze manier? Ik laat het nog maar even bezinken. Voor mij is het nu van belang dat het me inspireert om zelf dingen te bedenken, te ontwerpen en te maken. 


Om niet alleen met mijn hoofd bezig te zijn maar ook te werken aan mijn body, ben ik deze week voor het eerst naar yoga geweest. Ik had ooit wel aan zwangerschapsyoga gedaan maar dat was al zo lang geleden. De eerste sessie is goed bevallen en het gaat dan ook tot mijn wekelijkse activiteiten behoren. Ik ga er van uit dat de spierpijn dan langzaam minder wordt...
Om mijn beweegactiviteiten uit te breiden ga ik vanaf nu ook weer wat vaker wandelen. Gewoon een rondje door de buurt en één keer per week lekker de natuur in!